Ideaal weer

Zon en regen wisselen elkaar af. We kunnen veel planten plus zaaien en hoeven niet te sproeien. Dat scheelt een hoop werk.

Het regent niet vaak als we aan het werk zijn. Nu dat af en toe gebeurt komen we toe aan binnenklussen.
Alle zaden uitgezocht, de opslagruimte in de keet uitgemest, opnieuw ingericht en van bordjes voorzien. 
Kan alles op de juiste plek opgeborgen worden en houden we het netjes.

Twee dames hebben een bord voor de achteringang gemaakt. Nog kopiëren en plastificeren en dan kunnen
de bezoekers van het Nieuwe Plantsoen ook zien dat ze bij ons voor al hun verse groenten terecht kunnen.
We hebben door de verkoop van groenten een waterdicht wit zeil voor het terras kunnen kopen. Zitten we tegelijkertijd buiten en droog als het regent.

Verder zijn we bezig om het project 'tuinieren aan tafel' te realiseren. Binnenkort hoor je daar meer over.
Het gaat lekker.

Drukke tijd

Lekker zaaien, planten en oogsten. Het is een drukke tijd. We maken een inhaalslag met planten in de grond zetten nu het weer wat regent. Je ziet de groenten bijna groeien. Door de regen gaat alles ineens in een stroomversnelling. De peentjes zijn ineens flinke wortels en de bosbietjes ineens grote bieten. Gelukkig zaaien we veel groenten in meerdere periodes. Dus naast flinke wortels zijn er ook peentjes en komen de nieuwe, kleinere bietjes er al weer aan.

Tot nu toe is de aardappelziekte uitgebleven, hebben we eindelijk bonennet en bamboestokken, kweken we voor het eerst zoete aardappels, yacon en bleekselderij en genieten we van de capriolen van de jonge konijnen, terwijl we ze tegelijkertijd wegkijken vanwege de paar dieren die nog over het gaas rondom de akker weten te springen en daar toch wat schade aanrichten. Het lichtbruine konijn dat bij ons rondhuppelt, heeft inmiddels 3 nesten jongen gekregen . . .

Verder veel nieuwe contacten en activiteiten. Van een kruidenworkshop voor Circulus-Berkel, contacten met zorginstellingen, scholen, Villa Molenenk, Ontmoeting thuishaven Deventer tot de start van groenteleveringen aan Sallcon voor de saladebar voor hun personeel.

Heerlijk werkweer.

Aardbeien en plantgoed

De afgelopen week stond geheel in het teken van aardbeien en plantgoed. We hebben de laatste weken veel water moeten geven. Omdat we er niet elke dag zijn durfden we het niet aan om zelf gezaaide plantjes in de grond te zetten.

Afgelopen week eindelijk regen, dus zo veel mogelijk plantjes de grond in; pompoenen, groene en gele courgette, zapallito, suikermais, groene en rode eikenbladsla, sperziebonen. Komende weken gaan alle andere planten de grond in, dan ziet het er weer uit als een echte akker.

Verder hebben we ineens een overvloed aan ongelooflijk sappige en onvoorstelbaar smaakvolle aardbeien. Kom allemaal langs om ze te kopen. Ze zijn heel anders dan degenen die op steenwol groeien en natuurlijk zonder bestrijdingsmiddelen.

Bijzondere vondst

We hebben de laatste maanden al weer veel bijzondere ontmoetingen gehad op De Molenenk; scholeksters, jonge eekhoorn, jonge konijnen, roofdiersporen, grote bonte specht, groene specht.

Toch heeft één van onze vrijwilligers weer iets heel bijzonders ontdekt; twee rupsen van de kamillevlinder!
Wat een prachtige rupsen. En bijzonder om ze in twee verschillende verschijningsvormen te zien.

Heeft er meteen voor gezorgd dat ik me ben gaan verdiepen in de verschillen tussen echte kamille, reukloze kamille en schijfkamille. Alle drie de soorten zijn aanwezig. Dus ook echte kamille. Daar gaan we een hele hoop van verzamelen en drogen. Dat wordt genieten van kamille thee!

Burgemeester op bezoek

Burgemeester Andries Heidema is langs geweest. Hij nam uitgebreid de tijd voor een rondleiding en om te praten met de vrijwilligers. Goede vragen, interesse, enthousiast en zelf een moestuin! We hebben veel waardering voor het bezoek en de belangstelling!

Bijen aan de basis

Er zijn een paar duizend nieuwe bewoners. Drie bijenvolken in de opbouwfase. Ze gaan al onze groenten en fruit bevruchten. Want dat is wel even iets om bij stil te staan. Zonder bijen geen groenten en fruit! Ondertussen zit er ook een wild bijenvolk in een holle boomstam. De imker probeert ze in een nieuwe kast te krijgen. Verder zijn er prachtige hommels te zien op het terrein.

Een grote wens om bijen te houden op de zorgtuin. Niet alleen voor de bevruchting, maar ook voor de educatie. Een oud medewerker van het Groenbedrijf is imker en het Groenbedrijf heeft besloten om op al hun locaties bijenvolken te plaatsen. Een hele mooie actie en bijdrage aan een beter milieu!

Smullen

Kijk eens wat de kok van Paviljoen Vogeleiland van onze pompoenen heeft gemaakt.
Om van te watertanden! En wat een plaatje!

Boerenkool in bloei

In het voorjaar kwamen er allemaal mooie, kleine, malse blaadjes aan de boerenkool en daar hebben we veel vrijwilligers blij mee kunnen maken. Tegelijkertijd kwamen er prachtige bloemen in. Goed voor bijen en andere insecten. We hadden het stukje akker nog even niet nodig, want alle voorgezaaide sla staat nog op de teelttafels in potjes. Maar de sla moet de grond in en binnenkort komt er zaad in de boerenkool, dus nog even en dan gaat de kool eruit. Gelukkig staan er ondertussen ander planten in bloei, zoals de prachtige lange rij winterbonenkruid en natuurlijk de aardbeien.

11 juni: de bijen hebben heerlijk kunnen snoepen van de bloesem. Inmiddels zijn de bloemen uitgebloeid en maken ze plaats voor de nieuwe planten van dit seizoen.

Paviljoen Vogeleiland

Paviljoen Vogeleiland koopt groenten bij ons! Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee.

Paviljoen Vogeleiland werkt steeds meer met lokale, duurzame producten die rechtstreeks van de boer of producent uit de omgeving van Deventer komen. Als steun voor de lokale economie en beter voor het milieu omdat er weinig kilometers gemaakt worden.

Wat is er nu mooier dan als lokale 'boerin', je pompoenen zo over de bar te kunnen overhandigen, wetend dat er iets lekkers van gemaakt wordt!  Terwijl je toch in de buurt bent omdat je met de trein gaat.

Ook mooi is dat we eenzelfde missie hebben. Zoals Shermal Verwoolde aangeeft;
"Niet iedereen heeft het even makkelijk in onze samenleving. Sommige mensen hebben extra hulp nodig om hun talenten te ontwikkelen en in praktijk te brengen. Als je je talenten al kent en de kans hebt gekregen deze te gebruiken en te delen, is het prachtig diegenen die het nodig hebben een handje te helpen.

Ontwikkelen, groeien en bloeien, wij zijn zo trots als een pauw op onze Talenten!”

Voorzaaien

Alles wat je vóór kunt zaaien en tegen nachtvorst kan, doet het prima en kan al de akker op. Op de akker zelf staat natuurlijk ook al van alles.

De lente uitjes doen het prima, de prei staat er mooi bij, de aardappels zitten in de grond en de erwten en kapucijners zijn gezaaid. Snijbietjes, bietjes en wortels komen uit de grond tevoorschijn en raapsteeltjes en meiraapjes zijn al een eindje op weg. De meiraapjes zijn nieuw dit jaar en we proberen ook voor het eerst pastinaak en knolselderij. Verder komt er een grotere variatie aan eetbare bloemen.

Het gaas boven de teelttafel doet zijn werk en heeft de zaailingen goed beschermt tegen de vogels en de hagel.

Tortelduifje

Dieren komen vanzelf op mijn pad. Al is dit wel weer een uitzonderlijke ontmoeting. Terwijl ik in de trein stap, zie ik vanuit mijn ooghoek ineens een jong duifje op het uiterste randje van het perron zitten. Verbaasd doe ik een stap terug, de trein uit. De mensen vóór me zijn niets 'ziend' ingestapt. De mensen ná me kijken verrast. Ik kijk zoekend omhoog en besluit in een split-second het jong mee te nemen.

Geen nest of ouders te zien, niet terug te plaatsen en een veel te gevaarlijke plek. Eenmaal terug in de trein blijkt de krop van het diertje helemaal leeg. Geen zaadje te voelen. Dus niet gevoerd door pa en ma.
Tja, dierverzorging verleer je nooit.

Eenmaal op de Molenenk blijkt er gelukkig nog vogelvoer te zijn. Tortelduivenvoer notabene. Zaden voorweken en aan de slag. Als de vrijwilligers komen; uitleggen hoe je moet voeren. 's Middags krijgen we bezoek van een kleine interviewster. Wat een kanjer! Even het duifje bekijken. Haar mam maakt deze gave foto!

Aan het eind van de dag terug in de trein en thuis verder voeren. Het gaat goed en er worden regelmatig vliegoefeningen gedaan. De aangeboden zitstok wordt graag gebruikt. Pubers willen nu eenmaal niet meer terug in het nest. Deze duif gaat nog vele kilometers maken. Al is dat voorlopig in de trein.

(28 april: duifje gaat goed en kan binnenkort terug het wild in.)

Zaaien, zaaien, zaaien

We zijn flink aan het zaaien; tuinbonen, meiraapjes, raapsteeltjes, snijbiet, erwten, kapucijners, groene en rode eikenbladsla. En de eerste pootuitjes zitten in de grond. Een aantal groentezaden rechtstreeks op de akker met beschermende vitrage erover tegen de roeken en konijnen. Andere groenten worden eerst voorgezaaid en staan in potjes op de teelttafels. De potjes zijn van het Groenbedrijf; tweedehands. Ze komen van planten die voor de stad gebruikt zijn. Het werkt makkelijk, want dan hoeven de mini plantjes niet gespeend te worden. Als de plantjes groot genoeg zijn, gaan de potjes mee naar de akker, de plantjes eruit en in de grond. Vandaag gaan de zaden van wortels, pastinaak, radijs en rucola de grond in. 

Konijnen op de akker? Er staat toch gaas omheen? Tja, er zijn nog steeds 1 of 2 konijnen die over het gaas heen weten te springen. Die hebben afgelopen week bijvoorbeeld alle, pas opgekomen, bieslook eraf geknaagd. Er komt nog een strook vogelnet boven het gaas. We hopen dat het dan afgelopen is.

Het prachtige weer zorgt in ieder geval dat we lekker door kunnen werken en we intussen weer veel bijzondere dieren zien. Familie buizerd op de thermiek, een koppeltje andere roofvogels waar meteen een groep roeken achteraan ging, we hebben de groene specht al horen lachen en we horen de spechten dagelijks roffelen. Roodborstje, winterkoninkje en heggenmus zijn dagelijks in de weer naast het terras en er is een vaste vliegroute van de composthoop, net over onze hoofden op het terras, naar een nest van het roodborstje. 

Heb je zin om mee te doen met schoffelen en zaaien? Meld je via 06 - 28298243. Spontaan een dagje meehelpen met mooi weer mag ook. Meld je dan maandag, woensdag of vrijdag om 10.00 uur bij het hek en laat de bel flink klingelen.

Eerste NL Doet – Gezellig en prachtig weer

P1290795

Prachtig weer en veel nieuwe gezichten. De materialen van NL doet (vlag, bekertjes, naamstickers,
T shirts) kwamen goed van pas. Al hebben we de T shirts ná de introductie uitgetrokken, want wit was
niet echt handig met deze klus 😉 en de groep vrijwilligers niet zo groot dat het nodig was.

Dankzij het Oranjefonds konden we kastanje palen, gaas, spandraad, ijzerdraad, krammen, broodjes
en beleg aanschaffen.

Onze penningmeester heeft alle materialen opgehaald. Door deze besparing op verzendkosten konden
we nog zes zakken turfmolm aanschaffen. Dit is voor de blauwe bessen struiken die met hun wortels
in zure grond moeten staan.

Na een welkom met koffie, thee en een praatje gingen we aan de slag. Alle jonge bomen en struikjes waren
in korte tijd verdwenen. De graslaag verwijderen viel heel erg tegen. Veel meer kweekgras dan we ingeschat hadden en de ondergrondse uitlopers zaten heel diep. Daaraan was te zien dat dit stuk grond al een tijdje begroeid en ongemoeid was gelaten.

We hebben de klus ingeperkt tot een deel van de fruittuin en daarna tot één stukje waar alvast twee rijtjes frambozen in gezet zijn. Daarnaast ons geconcentreerd op het plaatsen van de palen en het graven van
de goot voor het gaas tegen de konijnen.
Alle korte palen kwamen uit de afvalberg van het Groenbedrijf. Deze hebben een kortere levensduur dan de kastanje palen, maar anders werd het te duur. De korte palen zijn makkelijker te vervangen dan de lange palen die met elkaar verbonden worden door staaldraad voor het vogelnet. De zaagbok, die we afgelopen winter gemaakt hebben, kwam goed van pas. Helaas konden we de klus niet afronden en we gaan de komende tijd verder werken aan de fruitstruikentuin.

De leuke nieuwe mensen, de lekkere lunch met uiensoep (uien natuurlijk uit eigen tuin), broodjes en een
appeltje plus de fantastische zonnige dag maakte het tot een geslaagde dag.

Volgend jaar een makkelijkere klus!

                

Tweede keet erbij

Een tweede keet erbij, dus meer ruimte om binnen te knutselen bij slecht weer. En een plekje om de groenten op te slaan. Eén keet moeten we nog uit de modder zien te trekken. Wachten tot de grond opgedroogd is . . .

Vorige week heeft de storm een teelttafel compleet weggeblazen. Wat een kracht. Gelukkig weinig schade. Dus nu ligt er wat extra gewicht op. Binnenkort staan ze helemaal vol potjes voor de voorkweek van de groenten. Kunnen ze niet meer wegwaaien.

De tuinboonzaden gaan bijna de grond in.

Aardappels, uien en pompoenen zijn nog verkrijgbaar!

NL Doet – Doe mee!

We doen mee met NL Doet! Doe je mee?
Onze fantasie fanatiek omzetten in een fraaie fruittuin.

Wat nu nog een stukje gras is met wat opslag van struikjes van het Groenbedrijf en helemaal vol met konijnengaten, moet op 11 maart een glad stukje land worden met keurige rijtjes fruitstruiken. We gaan gaas ingraven tegen de konijnen, palen plaatsen voor het gaas en lange palen plaatsen voor het vogelnet. Op de plek waar de blauwe bessen komen graven we een geul, want die groeien graag in zure grond. Als het lukt gaan we nog staaldraad spannen voor het vogelnet en de struiken op de goede plek zetten.

Help je mee? Normaal zijn we alleen door de week open, dus dit is een uitstekende kans om kennis te maken met ons. Wij zorgen voor een gezellig vuurtje, koffie en thee en we maken een grote pan soep met daarbij broodjes.

Zaterdag 11 maart van 10.30 tot 15.30 uur.

Meld je aan: info@demolenenk.nl
Of bel 06 - 28298243

Mocht het regenen, dan gaan we binnen klussen.

Trots op ons klusteam

Lekker aan het klussen met alle vrijwilligers. Ieder voegt zijn/haar ideeën toe en daardoor zit alles heel goed in elkaar. Intussen hebben we een werktafeltje gemaakt dat ook dienst kan doen als sta tafel en als oppot-
tafel, door het losse opzetstuk. Verder maken we meubels voor het terras; inmiddels een tafel en twee banken. Een derde bank is onderweg. We hebben ook een zaagbok gemaakt. We werken veel met takken/stammen die uit de snoeiberg van het Groenbedrijf komen en dan komt de zaagbok goed van pas. Minder belastend voor de rug en dat is weer goed voor mensen met en zonder beperking.

Het hout komt van bouwplaatsen in de buurt. Ze kennen ons en leggen zelfs al spullen klaar.